Diversen

Divisies en Commissies binnen de Soaltkloetn’s

Raad van Elf

Binnen onze carnavalsvereniging is de Raad van Elf een belangrijke club. Zij zijn namelijk ieder jaar weer de steun en toeverlaat van de Prins en Adjudant. Tijdens alle officiële gelegenheden waarbij de Prins en zijn adjudant verschijnen zijn wij net als hen gekleed in smoking. Ook dragen wij onze bekende rode Raadssteek en verenings en Raadketting. Onze Raad van Elf bestaat uit 15 leden: De Raad van Elf bestaat uit een zeer gemêleerd gezelschap jonge mannen waarbij de jongste nog geen dertig is terwijl de oudste Abraham al lang gezien heeft. Het is niet mogelijk je aan te melden voor de Raad van Elf. Je wordt na rijp intern beraad gevraagd of je onderdeel wil uitmaken van de Raad van Elf. De Raad van elf bestaat bewust uit meer dan 11 personen, mede vanwege het feit dat de Adjudant of soms zelfs de Prins uit de raad afkomstig is. Ook heeft elk Raadslid heeft zitting in commissies binnen de vereniging, daardoor hebben deze op de avonden vaak extra taken. Zo ongeveer eens per maand komen we op maandag of dinsdagavond bij elkaar waarbij onder leiding van de Vorst (de voorzitter) wordt vergaderd over de stand van zaken binnen onze verenging en de activiteiten. Om de communicatie zo soepel mogelijk te laten verlopen is er op deze vergadering ook altijd een afvaardiging van het algemene bestuur van onze vereniging aanwezig. Op deze avonden komen vaak nieuwe ideeën naar voren, die vaak na de vergadering verder worden uitgewerkt tijdens de avond-evaluatie! Een belangrijke taak van de Raad van Elf is het (ver)bouwen van de Raadswagen. Met deze wagen worden de Prins en Adjudant door het dorp worden rond gereden tijdens de carnavalsoptocht van Boekelo. Tijdens deze prachtige optocht worden de Prins en Adjudant op de wagen ondersteund door de Spingwichter en natuurlijk de Raad van Elf. Ook wordt er, de laatste jaren, met deze wagen regelmatig optochten van omliggende dorpen bezocht. Het afgelopen jaar is, met vele uren werk, de Raadswagen volledig vernieuwd! Ook de dames van de Raad van Elf hebben zich verenigd in een groep die zich de Raadsknuffels noemt. Zij zijn onder andere actief met de Boekelo Avonden en optocht. Met z’n allen zijn we een gezellige club die ook naast de vaste activiteiten het een en ander organiseert. Zoals een stap-avond (alleen heren) met de scheidende Prins, een kloot-schietmiddag met de nieuwe Prins of een middag en/of avond met onze dames erbij het z.g.n. knuffels uitlaten.

Soaltpeppers

Binnen de Soaltkloetn’s zijn de SoaltPeppers een officiële groep. We zijn een leuke, creatieve, gezellige, spontane en zeer actieve groep binnen de carnavalsvereniging. Iedereen van 21 jaar tot +/- 85 jaar mag en kan zich aansluiten bij onze groep. De SoaltPeppers zijn te herkennen aan de knal-oranje kielen. Een aantal keren per carnavalsseizoen komen wij bij elkaar om te vergaderen. We laten het natuurlijk niet alleen bij het vergaderen, zo bouwen wij met elkaar ieder jaar weer een leuke en mooie carnavalswagen en tijdens de thema-avond zorgen wij ervoor dat we ludieke kleding aan hebben, zodat er weer goed feest gevierd kan worden. Ook bij de Boekelo Avonden staan we altijd paraat om zowel op het toneel mee te doen als achter de schermen te helpen. Eigenlijk zijn wij bij iedere carnavalsavond aanwezig om er samen met de andere mensen binnen de vereniging weer één groot feest van te maken. De SoaltPeppers zijn dus echt een groep die niet meer weg te denken is binnen de Soaltkloetn’s. Kortom, wanneer de 3 dolle dagen van start gaan in Boekelo zijn wij te vinden in en om de residentie van de Prins ‘Café de Buren’. Daar waar de SoaltPeppers zijn is het altijd feest!! Zie je het zitten om ook deel uit te maken van deze enthousiaste en gezellige groep? Neem dan op één van de volgende manieren contact met ons op: spreek iemand met een knal-oranje kiel aan tijdens de carnavalsavonden, stuur een e-mail of bel naar Simone Regterschot (sb.regterschot@gmail.com of 06-11420273).

De Raadsknuffels

De Raadsknuffels zijn de vrouwen van de Raad van 11. Tijdens de carnavalsavonden kan je ons herkennen aan onze knuffelige roze/witte kielen. Tijdens het carnavalsseizoen komen we af en toe bij elkaar om gezellig bij te kletsen, wat leuks te bedenken voor de Boekelo-avonden en de optocht, zodat u ons op het podium of op straat kunt zien stralen!Bij deze groep staat gezelligheid boven alles. Een gezellig hapje eten, kopje koffie drinken of één keer per jaar gezamenlijk met onze mannen op pad, het zogenoemde knuffels uitlaten. Kortom: een en al gezelligheid!

Het cliëntencarnaval

Het cliëntencarnaval is het sociale gedeelte van het carnaval in Boekelo, maar zeker niet het mindere carnaval! Dit carnaval wordt al vele jaren bij ons in Boekelo gehouden. Elk jaar wordt er weer met veel plezier aan gewerkt én naar uit gekeken.Het cliëntencarnaval is jaren geleden onstaan in Enschede bij C.V. de D,Douwers. Toen deze vereniging ophield met bestaan, werd het cliëntencarnaval voortgezet bij de Vier Jaargetijden te Enschede en later natuurlijk bij de Soaltkloet’ns waar het nog steeds bestaat!Op de avond zelf wordt er altijd een playbackshow georganiseerd, waar verschrikkelijk hard voor gerepeteerd wordt. De kandidaten komen net als de rest uit verschillende huizen: Huize Mienke, Muldermanshoek, ‘t Bouwhuis en Hoessté. Ook geven onze eigen Oaldkloet’ns vanaf het begin af aan, met veel plezier een muzikale omlijsting! Het is echt een carnavalsavond van en voor cliënten

De MAC (Maandag-avond-commissie)

De MAC draagt zorg voor de organisatie van het avond programma op Rosenmontag. Rosenmontag als de laatste van de drie dolle dagen waarop naast het kindercarnaval ook op de avond een spetterend feest wordt gevierd waarbij het thema carnaval bovenaan staat. Carnaval in de wijdste zin van het woord een feest waar iedereen zich happy voelt en iedereen zich op zijn of haar manier kan uitdossen. Een feest waarbij feestmuziek boven aan staat dat kan zijn van een feestband , dweilorkest tot een optreden van een volkszanger(es). Het motto voor de M.A.C zal zijn: niet het gróóóótste feest maar wel het gezelligste.

De BAC (Boekelo-avond-commissie)

Ieder jaar vanaf ongeveer 11 november, zitten we met z’n allen in de bak. D.w.z. we zitten niet echt in de bak, maar we zijn wel ruim vier maand in de ban van dé B.A.C. De Boekelo Avond Commissie.

Wie zijn “we”?
Dat zijn in willekeurige volgorde;
Rob Stokkers, Carla Hassing (regie), Freddy Annink, Henk Scholten in ’t Hof, Pim ter Beek, Ben van Beek en Peter van der Meulen (voorzitter, regie)

In november beginnen we voorzichtig te brainstormen over wat we met de volgende Boekelo-avond willen en wie we daarvoor nodig hebben.

De meest wilde ideeën passeren de revue, maar de meeste daarvan worden even zo snel weer afgeschoten. Soms blijft er echter een idee hangen en in de volgende weken wordt er gewikt en gewogen en uiteindelijk als het idee dan nog niet is verworpen, wordt het nader uitgewerkt.

In dezelfde periode inventariseren we ook de acts, de medewerkers en de materialen en worden de eerste afspraken gemaakt met bijvoorbeeld de zaalverhuurder en de artiesten.

Nu moet u niet denken dat we elke keer weer helemaal opnieuw het wiel uitvinden. Veel gebeurt volgens een al jaren bestaand draaiboek, dat elke vergadering weer wordt nagelopen. Op deze wijze worden meer dan honderd medewerkers gemobiliseerd en het is verbazingwekkend om te zien hoe elk jaar weer iedereen zich van zijn of haar taak kwijt, zonder dat hij daar vaak uitdrukkelijk om wordt gevraagd.

De vaste medewerkers weten gewoon wat er elk jaar van hen wordt verlangd en ze hebben niet meer dan een half woord nodig. Naarmate de 3 Boekelo-avonden dichterbij komen wordt de taak voor de regiecommissie intensiever. De verschillende acts moeten in beeld gebracht worden en soms enigszins aangepast en vooral vaak ingekort. Het programma moet in elkaar worden gedraaid, de materialen geregeld, de oorkondes getekend, de schmink ingekocht en dan moeten de verschillende oefensessies worden bezocht en de artiesten begeleid. In de laatste week voor de Boekelo-avonden gaat de bouwploeg aan het werk.

Het podium moet worden opgebouwd, het decor en de plek van de aansmoezeniers in elkaar gezet en de zaal aangekleed. In deze laatste week is iedereen bijna elke avond bezig met de Boekelo-avonden. Op de dinsdagavond vindt de generale repetitie plaats en elk jaar weer wordt getracht deze te perfectioneren, doch elk jaar weer blijkt dit niet te lukken.

Kennelijk wil iedereen z’n kruid droog houden voor de Boekelo-avonden zelf. En dan op donderdag, vrijdag en zaterdagavond vindt de ontlading plaats. Iedereen wil schitteren voor zijn of haar familie of bekenden, die in de zaal zitten. Met soms wel 125 man wordt met volledige inzet gewerkt aan beeld, geluid, licht, schmink, rekwisieten, muziek en optredens en dan rond 23.00 uur ontvangen wij de enige beloning die het allemaal zal opleveren: uw applaus!

Springwichters

Wij zijn een leuke en gezellig club met meiden vanaf 9 jaar die elk jaar weer een mooie dansen instuderen voor de carnaval. Elkaar hebben we 2 dansen: de formatie dans en de thema dans. Wij beginnen al met trainen na de zomervakantie op de maandag avond van 17.30 – 18.30 uur. De dames zul je in het hele carnavals seizoen zien rond springen. Op verschillende avonden tijdens de carnaval zullen ze dansen, denk aan de receptie, Boekelo avonden, drie dolle dagen maar ook aan uitredens. Met de optocht staan ze met veel plezier op de prinsenwagen.

Lijkt het je ook leuk om bij deze leuke groep spontane meiden aan te sluiten. Stuur dan een mailtje naar n.terwengel@hotmail.com. We zullen dat zo snel mogelijk contact met je opnemen zodat je een keertje kan mee kijken.