In memoriam: Prins Bart 1

In memoriam Bart Welmers
(28/12/1945 – 24/5/2024)

Vrijdagmorgen 24 mei jl. kregen we het trieste nieuws te horen van het overlijden van Bart Welmers. Niet helemaal onverwacht maar toch een schok. Bart ging vanaf 2012 door het leven als Prins Bart de Eerste. Het aanzoek om toen de nieuwe prins van De Soaltkloet’ns  te worden was voor hem volstrekt onverwacht en ook voor iedereen. Bart was indertijd immers al 66 jaar en daarmee veruit de oudste prins van Boekelo bij zijn aantreden. Bij het bekende “prinsraden” voor zijn opkomst had niemand zijn naam opgeschreven!! En ter voorbereiding ging hij met zijn adjudant en hun partners 14 dagen naar Turkije. Maar geen vakantie, ze zijn maar liefst 14 dagen bezig geweest met een pakkende proclamatie. En in zijn proclamatie had hij het o.a. ook over “dat de greeze golf geet regeer’n” en “wie as oaltjes doot oons best en noe nog de rest”. Ze waren zich er dus zeer bewust van dat ze in verhouding wat op leeftijd waren. Maar hij maakte er met zijn adjudant Jan Heinhuis een mooi carnaval van onder de leus “Wie dondert deur met heel völ fleur”, daarmee verwijzendnaar zijn bloemengroothandel.

Na zijn aftreden als Prins bleef hij actief in de prinsengarde, hij was overal bij en vooral in de wagenbouw beleefde hij veel plezier. Alleen verkleedpartijen, daar was hij geen liefhebber van, het liefst liep hij trots in smoking rond.

Een aantal jaren geleden kreeg hij problemen met zijn gezondheid, eerst prostaatkanker en vervolgens botkanker, waar hij heel openhartig over was. Hij heeft er alles aan gedaan om het onder controle te krijgen maar zijn lichaam liet hem steeds meer in de steek. Echter Bart bleef tot het einde toe altijd positief en bij bezoeken praatte hij honderduit en sprak ook veel en gemakkelijk over zijn onzekere toekomst. Die toekomst kreeg een toch nog onverwacht snel einde op 24 mei in de vroege ochtend.

Het is hopelijk een troost voor de familie dat hem een langer lijden bespaard is gebleven, want dat wilde hij zelf ook niet.

We nemen afscheid van een fijn en mooi mens: oud Prins Bart 1!