In memoriam: Prins Derk I

Op tweede kerstdag overleed ons gewaardeerd Soaltkloet’n lid DERK JOHAN WEVERS, bij de ouderen onder ons bekend als Dicky Wevers en vanaf 1984 als Prins Derk l.

Derk werd geboren aan de Beckumerstraat op 16 september 1946, maar hij woonde bijna zijn hele leven aan de Windmolenweg, eerst met zijn ouders op nummer 101 bij de beek en later met zijn vrouw Odette op nummer 52, waar in 1970 hun dochter Sandra werd geboren. Derk verwierf zich faam in Boekelo als de belhamel van Boekelo met zijn sluike blonde haar en zijn extraverte optreden. Als voetballer kende iedereen hem als speler van het eerste elftal van Unisson, vermaard om zijn drieste manier van optreden en zijn rushes naar voren.

Derk was van meet af aan betrokken bij onze carnavalsvereniging de Soaltkloet’ns, aanvankelijk als wagenbouwer voor de Windmolenweg en later als Buutredner op de Boekelo-avonden. In 1984 werd hij verkozen tot Prins Derk I en vanaf dat jaar maakte hij zich verdienstelijk in de Prinsengarde. Derk was een sterke persoonlijkheid met een groot gevoel voor rechtvaardigheid. Als iets hem niet juist leek nam hij zonder aarzelen een definitieve beslissing. Hij kende daarin alleen wit of zwart, recht of onrecht, een tussenweg was er voor hem niet en terugkomen op zijn besluit deed hij zelden. Zo heeft hij na een conflict definitief gebroken met de Prinsengarde en is hij hierin nooit teruggekeerd. Dat deze hem echter nog steeds na aan het hart lag, moge blijken uit het feit dat hij tot het laatst elk jaar de bak en braad bij de oplevering van de carnavalswagen bezocht.

Na een hersenbloeding in 2001 ging het langzaam bergafwaarts met Derks gezondheid, in eerste instantie alleen lichamelijk, maar uiteindelijk ook geestelijk. Gedurende de laatste jaren verbleef hij wegens vasculaire dementie in het verzorgingshuis Bruggerbosch, waar hij nog steeds genoot van de foto’s uit de tijd dat hij prins, buutredner en wagenbouwer was.

Derk overleed op 26 december 2022.
We zullen hem missen.